donderdag 11 november 2010

expositie Karin Bos

"It takes three to tango"

18 november t/m 24 december 2010

Karin Bos, Spygirls 1, zeefdruk op zijde in borduurring, 2009
Karin Bos, Spygirls 2, zeefdruk op zijde in borduurring, 2009
Karin Bos, Spygirls 3, zeefdruk op zijde in borduurring, 2009
In Gallery/Shop 10+10 toont de Amsterdamse beeldend kunstenaar Karin Bos (1966) een dwarsdoorsnede van haar werk: schilderijen, werk op papier, keramiek, gemengde technieken en grafiek. Daarbij ligt de nadruk op drieluiken en klein werk. Tevens presenteert Bos beschilderd porselein dat ze tijdens een artist-in-residency in Letland gemaakt heeft.

Karin Bos gebruikt allerlei technieken. Ze schildert, tekent en werkt met grafische technieken. Ze past die verschillende disciplines niet alleen afzonderlijk toe, in een aantal werken in de tentoonstelling worden ze met elkaar vermengd. De gelaagdheid van het werk is soms letterlijk aanwezig; een borduursel heeft als onderlaag een linoleumsnede die er doorheen schemert. Alsof er nog een andere werkelijkheid is, die zich niet geheel prijsgeeft.

Haar werken zijn sprookjes in de oorspronkelijke betekenis van het woord. Toegankelijk en herkenbaar, op het eerste gezicht onschuldig maar met een onverwachte, soms wrede afloop. Ze zijn verleidelijk en lijken vertrouwd, maar wekken daarnaast vervreemding.
Karin Bos exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Haar werk bevindt zich in diverse museale- en bedrijfscollecties, waaronder het Stedelijk Museum te Amsterdam.
Karin Bos, Lumberjack, olieverf op doek, 40 x 50 cm, 2009


De expositie was op zaterdag 27 november "Kunst van de Dag" bij www.galeries.nl. Lees hier de recensie geschreven door Mischa Rakier:  
In Amsterdam kom je wel eens vaker zomaar bijzondere dingen tegen. Bijvoorbeeld aan het Marie Heinekenplein, vlakbij de vermaarde Albert Cuypmarkt, waar sinds begin juni dit jaar Gallery/Shop 10+10 haar deuren heeft geopend. De prachtige ruimte op de begane grond is ingedeeld in een bric-a-brac-winkel, waar allerlei unieke gebruiksvoorwerpen en curiosa te vinden zijn. Aansluitend bevindt zich daarachter het galeriegedeelte. Hier is nog t/m. 24 december de tentoonstelling ‘It takes three to tango’ van Karin Bos (Rijswijk, 1966) te bezichtigen.

Links bij het raam staat een enorme gaskachel behaaglijk te branden. Aan de hoge witte muur hangen - steeds in een serie van drie - een aantal kleine werken bij elkaar die zijn uitgevoerd in diverse technieken en materialen. Van keramiek, waarop in blauw verschillende handbewegingen worden uitgedrukt, tot een trio houten borduurringen, voorzien van opgespannen zijde waarop lijntekeningen van rechtopstaande vrouwfiguren met verrekijkers zijn gezeefdrukt. Het gebruik van zogenaamde ‘spy-glasses’ is een motief dat vaker terugkomt in het werk van de kunstenaar.

Ook is er een drietal gekleurde zeefdrukken op papier te bewonderen. Deze werken zijn alle met de hand ingekleurd, zodat ieder werk weer een geheel eigen signatuur heeft, ondanks het gebruik van een reproductietechniek. Het is kenmerkend voor de werkwijze van de kunstenaar, die vaker verschillende technieken door elkaar heen gebruikt. De zeefdrukken hebben veelzeggende titels meegekregen als ‘Happy Hunting’ (2006) en ‘Slightly Creepy Camping Site’ (2006). De werken sluiten nauw aan bij een serie fascinerende schilderijen die de kunstenaar ook in deze periode heeft gemaakt.

Vrij hoog in de etalage hangt het werk ‘Lumberjack’ (2009). Het is een klein maar nogal indringend olieverfschilderij van 40 x 50 cm. We zien een voorstelling van een rood bos met groene bomen. Op de voorgrond duikt een donkere schim weg achter een boom. In een flits zien we nog net dat hij (of is het een zij?) een bijl in zijn handen heeft. Wegwezen hier! Maar het merkwaardige is dat de kunstenaar precies dit moment heeft bevroren. De klok is stilgezet. En wij zijn samen met dit beeld gevangen. De kleur van de bosgrond wordt nu plots een symbolisch rood. Wat is dit voor een ‘creepy place’? In een van de zeefdrukken zagen we zojuist al een onschuldige meisje met lieftallige vlechtjes in het haar op blote voeten in het bos staan. En ook zij hield stiekem een bijl achter haar rug verborgen. Wat is hier aan de hand? Slaat de kunstenaar terug?

Karin Bos laat de kijker kundig een filmische wereld betreden waarin alles voortdurend in een ander licht komt te staan. Het is een wereld van verhalen, atmosferisch geladen en vol ‘suspense’. De kunstenaar lijkt ons te vragen waar we naar kijken en wat we nu werkelijk zien. Maar om hier een goed antwoord op te kunnen geven moeten we eerst het schilderij 'af zien'. Levenslang kijkplezier gegarandeerd.

Op de tentoonstelling is tevens het werk ‘Headlines Zvartava/Amsterdam’ aanwezig dat de kunstenaar vrij recent heeft gemaakt naar aanleiding van een verblijf in Letland.